logo

Elektrik Panoları Sismik Çözümler

Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.
Dünya üzerinde her geçen gün gelişen ve değişen teknolojik gelişmeler hayatımızda bir çok problemi çözmüş olsa dahi doğal afetler gibi bir çok olumsuzluğa henüz tam olarak çare olamamıştır.
Deprem, sel, hortum, tsunami vb. gibi doğal afetlerin oluşmasını engellemek mümkün olmasa bile; yaşam alanlarımızı bu tür doğal afetlerden etkilenmeyecek veya çok az etkilenecek şekilde inşa etmek suretiyle yaşanacak olası afetlerden can ve mal güvenliğini olabildiğince korumak mümkündür.

Dünya Deprem haritaları belirli periyotlarla geliştirilmektedir ve yenilenmektedir. Değişen deprem haritalarında bazı bölgelerin deprem risk oranlarının arttığı görülmektedir. İlginç olan şu ki, inşa edilen yapıların minimum 50 yıl kadar ömrü olduğu düşünüldüğünde, şu an deprem riski taşımayan bir bölge 20 yıl sonra değişen jeolojik şartlara bağlı olarak yüksek riskli bir bölge haline gelmiş olabilir.
Bu sebepten Dünya üzerindeki her yeri deprem bölgesi olarak kabul edip, bütün yapıların deprem riskine dayanabilecek şekilde inşa edilmesi önemlidir.

Depremin nerede nasıl ve kaç şiddetinde olacağını tahmin edebilmek maalesef mümkün değildir. Depremlere günlük hayatımızın herhangi bir yerinde yakalanabiliriz. Ev, İşyeri, Okul, AVM, Hastane vb.
Bu sebepten Deprem açısından yapıların kategorize etmek mümkün değildir. İstisnasız bütün kalıcı yapıların yüksek şiddetli depremlere dayanıklı olması zaruridir.
Depremlere karşı dayanıklı bir bina inşa etmek hayati öneme sahiptir, ancak bu, güvenli bir yaşam alanı oluşturmak için tek başına yeterli değildir. Deprem sırasında ve sonrasında binanın ayakta kalmasının yanı sıra, içerisinde bulunan tüm kritik altyapıların da depreme dayanıklı olması gerekmektedir. Özellikle enerji altyapısı, yangın güvenliği sistemleri, su temini ve haberleşme gibi temel hizmetlerin sürekliliği, binaların işlevini sürdürebilmesi ve can güvenliğinin sağlanabilmesi açısından kritik rol oynar.
Enerji alt yapısında kullanılan en kritik öneme sahip ürünlerden biri de Alçak Gerilim pano sistemleridir.  
Tesisin tamamında olduğu gibi Alçak Gerilim Panolarında da sismik önlemler kesinlikle alınmalıdır.  

Alçak Gerilim Panolarının Sismik dayanıma sahip bir şekilde tesis edilebilmesi için iki ana süreç vardır.

  • Alçak Gerilim Panoların Sismik Test Belgelerine Sahip Olması
  • Alçak Gerilim Panoların pano odasında sismik çelik halat yada taşıyıcılarla sabitlenmesi.

Alçak Gerilim Panolarının Sismik Test Belgelerine Sahip Olması

    Alçak Gerilim Panoları IEC 60068-3-3 ve IEC 60980 standartlarına uygun olarak test edilmiş ve sertifikalandırılmış olması gerekmektedir. 

    IEC 60068 standardında 3 farklı deprem seviyesi tarif edilmiştir.

    Deprem Tarifi

    Genel

    ag m/sn²

    Richter ölçeği büyüklüğü

    Hafif ve orta şiddetli depremler

    2

    < 5.5

    Orta şiddetli ve kuvvetli depremler

    3

    5.5 - 7 arası

    Kuvvetli ve çok kuvvetli depremler

    5

    >7

    Olabilecek kuvvetli ve çok kuvvetli depremlere karşı panoların en yüksek deprem seyisinde test edilmiş olması ve test belgesine sahip olması önemlidir.
    Ayrıca test sonucunda ürünlerin gösterdiği performansa göre 3 farklı kriter belirlemiştir
    Bunlar;
    Kriter 0: Sismik deneye tabi tutulup deney esnasında ve deney sonrasında hiç arıza göstermeyen cihaz.
    Kriter 1: Sismik deneye tabi tutulup deney esnasında bir arıza geçiren fakat deneyden sonra normal duruma geri dönen cihaz.
    Kriter 2: Sismik deneye tabi tutulup deney esnasında bir arıza geçiren ve deneyin tamamlanmasından sonra yeniden kurma ve ayar gerektiren fakat herhangi bir parça değiştirme veya tamir gerektirmeyen cihaz.
    Her ne kadar Kriter 1 ve Kriter 2 testten koşullu olarak geçiyor olsa da , deprem anında ve deprem  sonrasında  çalışmasına olduğu gibi devam etme şartı aranan Kriter 0 derecesinde test sertifikası Alçak Gerilim Panoları kullanılmalıdır. 
    2. Alçak Gerilim Panolarının Sabitlenmesi 
    Alçak Gerilim Panoları tesis edilirken alttan ankraj cıvatalarla tabana, üsten çelik halat veya rijit parçalarla tavana veya betonarme duvara sabitlenmelidir.
    Sabitleme ile ilgili önemli maddeler 

    Üstten Rijit Bağlantı 

    elektrik-panolari-ustten-rijit-baglanti

    Her pano gözü, bazasında bulunan 4 adet montaj deliğinden minimum 8.8 mekanik mukavemete sahip M12 ankraj cıvataları ile montaj zeminine bağlanmalıdır.
    Her pano gözü üst kaldırma bağlantı cıvatalarının en az birinden minimum 3 mm kalınlığında çelik malzemeden imal edilmiş mukavim braketler ile M12 ankraj cıvataları kullanılarak betonarme yapı elemanına bağlanacaktır.
    Bağlantıların gerçekleştirildiği yapı elemanlarının kendi sismik dayanımının olması gerekir.
    Alt montaj zemini betonarme zemin yada sismik testlere sahip demir konstrüksiyon olmalıdır. 

    Üstten Çelik Halat ile Bağlantı 

    elektrik-panolari-ustten-celik-halat-ile-baglanti
     Her kabin (pano gözü) bazasında bulunan 4 adet montaj deliğinden minimum 8.8 mekanik mukavemete sahip M12 ankraj cıvataları ile montaj zeminine bağlanacaktır.
    Her pano gözü tasıma halkalarından minimum 4.8 mm çapında çelik halatlar ile M12 ankraj cıvataları kullanılarak betonarme yapı elemanına bağlanacaktır. İlk ve son gözlerde tekli tasıma halkaları, ara gözlerde ise ikili askı tasıma halkaları kullanılacaktır.
    Çelik halatların kabin (pano gözü) üst yüzeyi ile oluşturacağı açı 60°‘yi geçmeyecektir.
    Bağlantıların gerçekleştirildiği yapı elemanlarının kendi sismik dayanımının olması gerekir.
    Alt Montaj zemini betonarme zemin ya da sismik testlere sahip demir konstrüksiyon olmalıdır.
    Çelik halatların bağlandığı duvarın veya tavanın betonarme olmalıdır. 

    PanelMaster ve E-Kabin Sismik Çözümler

    PanelMaster ve E-Kabin Alçak Gerilim Tip Testli pano çözümlerimiz, uluslararası akredite VIRLAB laboratuvarlarında, IEC 60068-3-3 ve IEC 60980 standartlarına göre zorlu sismik testlerden geçirilerek sertifikalandırılmıştır.
    elektrik-panolari-panelmaster-ve-e-kabin-sismik-cozumler

    Test Koşulları:
        Testler, test sehpasına sığabilecek maksimum boyutlardaki panolar üzerinde gerçekleştirilmiştir.  
        Pano içindeki en büyük ve en ağır ekipman olan 6300 A, 4 kutuplu ACB şalteri ile çıkışlarda MCCB kullanılarak test edilmiştir.  
        Tüm şalterler ve bara düzenekleri, mümkün olan en yüksek noktada konumlandırılarak testlerin en zorlayıcı şartlarda yapılması sağlanmıştır.
        6300 A ACB giriş şalteri, 6300 A busbar modülü ile bağlantılandırılarak test edilmiştir.   
        Pano içindeki tüm bağlantılar solid bakır bara ile yapılmıştır.   
        Bu koşullar, sismik testlerin en zorlayıcı parametreleri olup, panoların yüksek performans sergilemesini gerektiren ekstrem test koşullarıdır.   

    Marka

    Test Değeri

    Test Eksenleri

    Performans Kriterleri

    PanelMaster

    0,66 g

    X-Y-Z

    Kriter 0 (en iyi)

    E-Kabin

    0.5 g

    X-Y-Z

    Kriter 0 (en iyi)